Perustiedot kylästä


Uimaniemen seutu
Uimaniemen seutu koostuu neljästä eri kylästä: Laitjärvi, Pynnölä, Uimaniemi ja Vehmaa.

Maisemia hallitsevat metsät ja vesistöt: idässä suuri, kirkasvetinen Suontee, etelässä Suojärvi ja Laitjärvi, lännessä Jääsjärvi sekä pohjoispuolella Viherin koski ja Suontee sekä lukuisia pienempiä viehättäviä lampia.

Alue on perinteistä maa- ja metsätalousaluetta. Seudulla on noin parisataa asukasta ja kesäisin väkiluku tälläkin kylällä moninkertaistuu.

Seudun merkittävimmät luonnonnähtävyydet ovat Suonteen Kuusisaaressa olevat maljakivet, Viherin koski vanhoine museosiltoineen sekä Ollinsalmi, jossa sijaitsee lossin sijaan nykyisin komea 285 m pitkä ja vuonna 2003 valmistunut silta. Pynnölän entiselle koululle perustettiin keväällä 2020 kansainvälisiä taiteentekijöitä kylälle tuova TUO TUO Kulttuuri tila & Residency. Laitjärvellä Parosessa toimii kesäaikana ihania vanhoja aarteita myyvä Vinttikirppis. 

Kurikkamäen Lammastila sijaitsee Uimaniemen Kurikkamäessä. Tilalla kasvatetaan suomalaisia alkuperäisrotuja, suomenlammasta ja kainuunharmasta. Tilan pelloilla viljellään nurmituotannon lisäksi perinteisiä viljalajeja, kauraa, ohraa ja vehnää. Kesällä lampaat laiduntavat metsälaitumilla ja osaa peltoalueista, muunmuassa vesistöjen varrella olevia suojavyöhykepeltoja.

Hämeenlaakson maitotila ja Maatilan kone toimivat kylän keskeisellä paikalla. Hämeenlaakson maitotilalla on 90 lypsävää sekä omien hiehojen ja vasikoiden kasvastusta.

Kylällä toimii aktiivisesti kyläyhdistys ja kolme eri metsästysseuraa. Seudun luonto tarjoaa hienot puitteet kalastus- ja metästysharrastuksille. Lisäksi harrastaa voi yhdessä muiden kyläläisten kanssa mm käsitöitä, lentopalloa ja jumppaa. Uimaniemen vesiosuuskunta tuottaa seudulla vesi- ja jätevesipalvelut. Rakentajille on kylällä tarjolla sekä yksityistä että kunnan tonttitarjontaa.

Kylän yhteisenä kokoontumispaikkana toimii Hankaan Erämiesten omistama Hankaan Erätalo, jonka yhteydessä olevalle kyläyhdistyksen omistamalle Hankaan kentälle on kyläyhdistyksen toimesta rakennettu kaikkien kyläläisten käyttöön kota. 

Uimaniemen Seudun Kyläyhdistys ry on järjestänyt Erätalolla ja sen pihapiirissä erilaisia tapahtumia, joista jo perinteisiksi ovat muodostuneet kesätori kesälauantaisin sekä koko kylän yhteinen kesän lopetusjuhla elokuussa. Tapahtumissa tavataan naapureita, kyläläisiä ja loma-asukkaita, vaihdetaan kuulumisia ja hankitaan paikallisia viemisiä kotiin. Kesätorilta löytyy paikallisten tuottajien tuottamaa lähiruokaa, kylän käsityöosaajien käsityöpuoti, puffetti, runsas valikoima divarikirjoja ja kyläkirppis. Kannattaa tulla kauempaakin kokemaan Uimaniemen kesätorin leppoisa tunnelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti